Gamledager

 "Året er 1967 - 3 høyhus er i ferd med å reise seg øverst i Frysjaveien"

Torill Greftegreff og Ronald Falch var av de første som flyttet inn i det som etterhvert ble

Frysjaveien Borettslag AL. Her deler de noen av sine minner fra den første tiden i borettslaget.
Fra innflyttingen og frem mot overgangen til sameie i 1985

Innflyttingen...

Vi kjøpte leilighet i 8.etasje i nr.1 av advokat Erik Sture Larre. Det var et medlem av familien som arbeidet i Husbanken som satte oss i forbindelse med Larre høsten 1967. I desember samme år giftet vi oss, og vi flyttet inn i den nye leiligheten  like før jul.

Valget av bosted var enkelt: Perfekt beliggenhet. Her hadde vi kort vei til det meste, til marka, sentrum og til Blindern. Det var de nest øverste etasjene i Frysjaveien 1 som først var klare til innflytting. Vi som kom først flyttet inn i 8. og 7. etasje. Etterhvert kom det beboere også nedover i etasjene, mens de 2 øverste etasjene forble ubebodde noen år.

Innskuddet for en 3-roms leilighet var 32.000 kroner. Av dette beløpet var 8000.kroner innskudd til garasjeplass. Men hverken garasjen eller parkeringsplassene  var ferdige. Vi måtte parkere i Skibakkeveien.

Dette var naboene der lite glade for. Skibakkeveien hadde gjennomkjøring i mange år, og utkjøring derfra kunne være ganske farlig. På grunn av vanskelige grunnarbeider ble kostnadene for en underjordisk garasje spesielt store. Prisen for leilighetene var også forholdsvis høy. Dette var ingen enkel byggetomt. 

Strenge regler

Blokkene var finansiert gjennom lån fra Husbanken. Dette førte til at vi måtte overholde husbankregler for antall personer i de ulike leilighetsstørrelsene.
I en 3-roms leilighet måtte det bo minst 2 personer som var i familie med hverandre ( ektepar eller søsken)
I hybelleilighetene var det kun 1 person som fikk lov til å bo. Den typiske hybelboer i vår blokk var en godt voksen enslig kvinne. Mange- både familier og enslige- hadde en eller annen slags tilknytning til Blindern. Enten som studenter eller ansatte. Det var for det meste unge ektepar med og uten små barn som flyttet inn i familieleilighetene. Husordensreglene var de vanlige kommunale, disse ble ikke revidert før vi ble sameie i 1984/85. 

Gå trappa - Heisen står! 

Et stort minus når vi flyttet inn var at heisen ikke var kommet i gang. Det var godt at vi og venner som hjalp oss var unge og spreke. Alt måtte bæres opp trappene. Hvor lenge dette varte husker vi ikke, men også etter at vår sønn ble født i 1969 var det mye tull med heisen. Så vi har gått mye i trapper i de mer enn 40 årene vi har bodd her.

Utover våren 1968 står også leilighetene i Frysjaveien 3 klare til innflytting.
Høsten 1968/ våren 1969 er hyblene i nr.5 innflyttingsklare.

Erik Sture Larre (1915- ) Byggherre og idèskaper bak blokkene
var forretningsfører for borettslaget/sameiet frem til 1990-tallet. Siden overtok OBOS forretningsførselen
I en periode før byggetiden var han aktiv i Nydalens Skiklubb
Foto: Øyvind Elvsborg

Del denne siden med andre!

Share on FacebookShare on Twitter

Personvernerklæring